Курбан за по-малко катастрофи дава кметът на Попово
Курбан за по-малко катастрофи дава кметът на Попово / Борислав Курдов, архив

Курбан за по-малко катастрофи и злощастни събития на територията на община Попово ще даде кметът Людмил Веселинов. В реализацията на тази идея се включва и председателят на Общинския съвет Георги Георгиев.
Освещаването на курбана ще бъде извършено от свещеноиконом Валентин Лазаров, който е и архиерейски наместник на Поповската духовна околия.

Инициативата ще се състои на 9 юни, когато християните отбелязват Свети дух. В 11:00 часа пред параклиса в Градската градина ще започне
освещаването и раздаването на курбана.

„За този наш „извънреден" курбан неслучайно изчакахме Петдесетница и Свети Дух. Светият Дух дава живот на всички твари, и чрез него ни се дарява мъдрост, духовни дарове и добродетели" - каза Веселинов и добави, че по стара местна традиция, поповчани пренасят курбан за здраве и благоденствие в двора на новата църква. Общината подпомага ритуала със средства, жертвени животни или с каквото може да е полезна.

„През последната година много хора от общината пострадаха в различни злополуки, а някои си отидоха нелепо или преждевременно. Споходиха ни злощастни събития. В две тежки катастрофи загинаха четирима млади наши съграждани. Преждевременно при други обстоятелства си отидоха от този свят управителят на болницата д-р Иван Гущанов и бившият председател на районния съд в града адвокат Бисерка Рачева. Даваме този курбан с надежда да пресечем поредицата от злощастните за нашите съграждани събития", каза още кметът.

Веселинов подчерта, че не гони политически цели и неслучайно реализира идеята след отшумяването на страстите около изборите за евродепутати.
Той покани всички жители и гости на общината да участват в курбана.