Кубинският консул посети Шуменския университет
Кубинският консул посети Шуменския университет / Пресцентър - ШУ
На официално посещение в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” днес бе консулът на Република Куба в България госпожа Хилда Гарсиa Родригес. Визитата бе част от официалната програма на двудневното и посещение в Шумен. Хилда Родригес беше придружавана от директора и зам.-директора на ДКТ ”Васил Друмев” Рада Спасова и Дияна Христова, по чиято покана се осъществява визитата на консула в града. Гостите се срещнаха с ректора на университета проф. дпн Маргарита Георгиева и с директора на Центъра за международно сътрудничество и проекти доц. Румяна Тодорова.

“Настоявах много да видя Шуменския университет – заяви още с първите си думи високопоставеният гост. – В моята страна ние даваме изключителен приоритет на образованието и науката и не исках да си тръгна от Шумен преди да проведа срещата си в университета.”

Проф. Георгиева представи пред госпожа Родригес ситуирането на Шуменския университет в образователното пространство на България, както и специфичните характеристики на основните му структурни звена.

От своя страна консулът разказа за развитието на образователната система в Куба: “Ние смятаме, че сме направили и продължаваме да правим големи инвестиции в това отношение. За всяко кубинско семейство главната цел е децата му да имат висше образование. Поради това във всяка от 14-те провинции на страната ни има университети (65 е общият им брой), а в 165 общини има филиали за университетско образование. След две години хората в Куба с университетска диплома ще достигнат 1 милион, а записаните в момента студенти в университетите са 800 хиляди. Не случайно ЮНЕСКО нарича Куба “големият университет”.