Красимир Костов се отчита пред общинския съвет този месец
Красимир Костов се отчита пред общинския съвет този месец / снимка: Дарик-Шумен, архив
Красимир Костов се отчита пред общинския съвет този месец
35359
Красимир Костов се отчита пред общинския съвет този месец
  • Красимир Костов се отчита пред общинския съвет този месец

Шуменските общински съветници приеха декларация срещу кмета Красимир Костов. Тя се отнася за неизпълнението на задължението на градоначалника да се отчита пред местния парламент за дейността си. Според Закона за местното самоуправление всеки кмет е длъжен два пъти годишно да внася отчет за изпълнението на решенията на местния парламент. От началото на мандата си обаче Красимир Костов не се е отчитал по надлежния ред. Декларацията бе приета с гласовете на 21 съветници, 1 бе против, а други 7 се въздържаха.

„Ще внеса отчет за тригодишната си дейност пред съвета през декември", заяви Костов. Той не прие упреците, че не се е отчитал, като поясни, че по време на сесии редовно е давал информация за дейността си. „Моя практика е да се срещам с гражданите и да се отчитам и пред тях за дейността си. Изнасял съм отчети за всяка година от мандата, правя това и чрез медиите", поясни градоначалникът. Той каза още, че всичко това е било в контекста на решенията на общинския съвет.

Кметът допълни, че декларацията за него е политическа спекулация. „Отчетът ми е материален, излезте и го вижте", обърна се той към съветниците.

Председателят на групата съветници от ГЕРБ проф. Добрин Добрев заяви, че повече няма да приемат и нищожните заповеди, които издава кмета. Като примери той посочи заповедта, издадена от Костов за назначението на Цанко Цанев за управител на „Общински жилища и имоти" без за това да има решение на общинския съвет. Припомням, че в последствие Агенцията по всписванията отказа да узакони назначението на Цанев. След това обаче общинския съвет одобри предложението Цанев д управлява предприятието. От своя страна Костов отговори, че всяка заповед, която е издал е консултирана с юрист. „Смея да твърдя, че заповедите, които издавам са изрядни", допълни градоначалникът.  

Какво каза още Красимир Костов в сесийна зала чуйте в прикачения звуков файл.