/ dariknews.bg

Първият летен турнир по стрелба с лък ще се проведе в НИАР „Плиска“ тази събота. Инициатор на надпреварата е Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - „Авитохол“ и Brave Wolf, с подкрепата на РИМ – Шумен и НИАР „Плиска“.

Началото на турнира е от 9,00 часа. В състезанието може да се участва с исторически лък, който трябва да е с достоверен дизайн, без прорез за стрелата, и с традиционен лък. Надпреварата ще се проведе в два етапа, всеки с по пет дисциплини.

Колко рано е имало прабългари в днешна България? (СНИМКИ)

В първия тур ще има стрелба по мишена с големината на ябълка (8 - 9 см в диаметър) на разстояние 7 метра, стрелба по квадратни картонени мишени на разстояние 10 м, подредени върху щит, всяка от които с размери 20/20 см, 15/15 см, 10/10 см, 8/8 см и 6/6 см, стрелба по концентрична мишена с диаметър 20 см с пет сектора, на разстояние 12 метра, стрелба по концентрична мишена с диаметър 40 см от седеж (участникът седи на земята, без значение разположението на краката) на разстояние 25 м и стрелба по далечна мишена с размери 80/80 см на разстояние 60 м.

Вторят етап е наречен от организаторите 3D. Той включва стрелба през пролука по 3D мишена – заек на разстояние 15 м, като се стреля през процеп в стена от слама с височина 1 м от земята. Следващата дисциплина е стрелба под наклон по 3D мишена – бобър на разстояние 15 м, като се стреля се от крепостната стена с височина 3 метра. Следват стрелба по 3D мишена – глиган на разстояние 35 м и стрелба по 3D мишена – мечка на разстояние 40 м.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари