Котката, нападнала четирима души, е била болна от бяс
Котката, нападнала четирима души, е била болна от бяс / netinfo

Котката, която нападна четирима души в с. Мараш, е била болна от бяс. Това сочат резултатите от направените изследвания, съобщи за Дарик д-р Едмон Маринов от РВМС-Шумен. Той заяви още, че се очаква всеки момент директорът на РВМС д-р Христо Христов да издаде заповед за обявяване на заболяването, след което вероятно ще бъде свикана епизоотична комисия.

Мерки срещу заболяването по животните вече са предприети. Д-р Маринов обясни, че кучетата и котките, които са били на мястото на инцидента, докато бясната котка е нападала хората, вече са били ваксинирани. Други 3 кучета, за които се предполага, че може да са имали контакт с бясното животно, са били отведени в приюта за кучета в Шумен, където са под наблюдение.

Припомням, че скитащата котка нападна четирима души в с. Мараш, сред пострадалите е и дете на 1 г. и 3 м. Животното е било силно агресивно и е нападало без причина. Котката беше убита от жител на селото, а след вземане на проба за лабораторно изследване, трупът на животното беше предаден в шуменския екарисаж.