Костов: Предложеният бюджет гарантира стабилност
Костов: Предложеният бюджет гарантира стабилност / Невена Николова

„С предложеният проекто-бюджет гарантираме стабилността и нормалната дейност на общинските звена и структури на територията на общината". Това каза кметът на Шумен Красимир Костов. Той изтъкна като положителни характеристика в бюджета, това че се предвижда капиталовата програма да е повече от 6 000 000лв. , че са предвидени половин милион лева за съфинансиране на европроектите и 2 млн. мостово финансиране, с което се гарантира изпълнението на вече започнати проекти. „С това се предполага се, че през 2013 година ще привлечем около 10 млн. от еврофондовете", обясни Костов и допълни, че по този начин ще се добави силен инвестиционен импулс на територията на общината. „Това е не само привличане на средства, а и създаване на работни места", категоричен беше градоначалникът.
Като положителна тенденция в проекта за бюджет той посочи и намерението общината да разплати към фирмите 1 300 000 лв. стари задължения.

„Странно е , че в хода на дискусиите се поставиха и упреци, относно предложеното използване на възможностите на фонд ФЛАГ за подпомагане финансирането и изпълнението на двата големи проекта - ИСПА 2 и за онкодиспансера", каза Костов, относно намерението на общината да тегли 8 млн. лв. заем от държавния фонд и добави, че изпълнението на тези проекти е възможно само при условията на използването на ресурсите на фонд ФЛАГ. Според него, оспорването на възможността за ползване на този ресурс, поставя под сериозен проблем изпълнението на двата проекта. „Те са нужни на Шумен, освен, че ще решат генерални инфраструктурни проблеми на общината, ще създадат и работни места", категоричен беше градоначалникът. Той опроверга това, че кредитния рейтинг на общината не е добър. „Към 30 ноември 2012 година той е А 3 - положителна и тенденция стабилна", поясни Костов.

Относно двата големи проекта зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков обясни, че ако не бъде завършен Комплексният онкологичен център 100 000 шуменци ще търсят тези услуги в други градове или в чужбина. Ако не бъде реализиран проектът за водния цикъл пък общината ще плаща големи санкции. Йонков даде и пример за това . „Ако до 2015 година нямаме останалите две стъпала на пречиствателната станция, като старт започваме със 190 000 лв. санкция по едната от наредбите", добави зам.-кметът.

От своя страна Красимир Костов допълни,че че в хода на дискусиите е имало критики и относно това, че общината нямала отношение към селата. „Оставам с убеждението, че четем различни проекти. За пръв път от много години насам, ангажиментът към селата в бюджета е повече от 1,2 млн. лв.", обясни той. Красимир Костов добави и че ще бъдат увеличени предвидените средства за спорт и младежки дейности и те ще 130 000 лв.

„Проекта за бюджет не е лесен, труден е , но е такъв защото се работи. Нашите идеи са да продължим развитието на общината, реализирането на спечелените проекти и подобряване условията на живот в общината. С такъв проект отиваме на сесията и ще го защитаваме за да гарантираме нормалното развитие на общината", каза още градоночалникът.