Коя светица е покровител на артилеристите?
Коя светица е покровител на артилеристите? / dariknews.bg

Света великомъченица Варвара се почита като покровител на артилеристите от времето на създаването на огнестрелната артилерия през XIV век. Празникът се чества от артилеристите във всички християнски страни в Европа и Америка.

В България тази традиция е създадена през 2005 година по предложение на инициативен комитет от Шуменския военен факултет и с благословията на негово високо преосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит.

Коя светица е покровител на артилеристите
netinfo

В шуменския военен  факултет „Артилерия, ПВО и КИС" на Националния военен университет бе отбелязан денят на Св. Варвара.

Празникът започна с литургия, а след това се проведе тържествена церемония за присъждането на почетна грамота и икона на св. Варвара на офицер артилерист, за изключителни заслуги към българската артилерия.

Коя светица е покровител на артилеристите
netinfo

Полковник Иван Гюргаков получи грамотата и иконата от декана на военния факултет полк. Сашо Евлогиев.

Изказвам огромната си благодарност към този човек, който издигаше авторитета на българската артилерия и огневата мощ на този род войска, каза полк. Евлогиев.

Изключително съм развълнуван и щастлив, че попаднах в един колектив, който продължава развитието на българската артилерия.

Благодарен съм, че има хора, които след нас се развиват и милеят за артилерията, отбеляза полк. Гюргаков.

Коя светица е покровител на артилеристите
netinfo