Кметът на Търговище отпътува за Брюксел
Кметът на Търговище отпътува за Брюксел / netinfo

Кметът на община Търговище д-р Красимир Мирев в качеството си на член на Бюрото на Комитета на регионите ще вземе участие в 75-ата му пленарна сесия, която ще се състои в Брюксел днес и утре , 18 и 19 юни, информираха от местната администрация.

 На сесията ще се съберат 344 политици от местно и регионално ниво. Членовете на Комитета на регионите ще представят регионалната и местна гледна точка по законодателни предложения на ЕС и други въпроси. Основните теми включват имиграционната политика, реформата в областта на телекомуникациите, по-добрата рамка за сътрудничество между европейските региони, социалното включване, многоезичието, европейската политика за планинските региони, европейската година на творчеството и иновациите (2009 г.), клъстерите и политиката по отношение на тях, борбата срещу бедността, европейският инструмент за демокрация и човешки права, обучението за възрастни и общуването на тема „Европа в партньорство”. Стремежът е да бъде подобрено съдържанието на законодателството на ЕС, което оказва въздействие върху ежедневието на 500 милиона европейски граждани в 270региона в Европа.

Общуването на тема „Европа“ не е лесна задача. Като съпътстваща пленарната сесия проява, Комитетът на регионите организира междуинституционален „комуникационен форум“ също на 17 и 18 юни. Целта е да се споделят идеи и най-добри практики в общуването на тема:” Европа на местно и регионално ниво”. Всяка държава-членка ще е домакин на отделен дебат, за да бъдат разискванията възможно най-целенасочени и полезни.  Резултатът от форума ще бъде използван за пленарните дискусии по становището на Клоддю Гранру (Франция/ЕНП) относно въпроса „Да общуваме на тема Европа в партньорство“.