/ iStock
Проучва се възможността за създаване на общинска полиция, заяви кметът на Шумен проф. Христо Христов на работна среща с ръководството на Областната дирекция (ОД) на МВР, съобщиха от пресцентъра на дирекцията. 

На срещата, инициирана от ръководството на полицията, бе обсъдено и изграждането на видеонаблюдение в общинския център и малките населени места. „До края на нашия мандат Шумен ще бъде покрит изцяло, като започваме поетапно поставяне на камери на възлови места, на такива с предпоставки за пътнотранспортни произшествия и на места, на които е възможно нарушаване на обществения ред“, посочи кметът, цитиран от ОД на МВР. 

Според директора на областната дирекция ст. комисар Георги Гендов "обстановката на територията на община Шумен е динамична, но и с постигнати добри резултати". От гледна точка на сигурността на жителите и обществения ред, общината е спокойно място за живеене, каза още Гендов. 

На срещата бяха обсъдени и конкретни действия, свързани с пътната безопасност, и са набелязани мерки за ограничаване на предпоставките за пътнотранспортни произшествия, за освежаване на пътната маркировка и подмяна на улично осветление. Обсъдени бяха и дейности по превенция, които ще се проведат през летните месеци с най-малките участници в пътното движение в рамките на „Лятна академия в Шумен“. Общинската администрация заяви подкрепа и за осъществяване на различни дейности по линия на ограничаване на телефонните измами, отбелязаха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.  

По предложение на заместник-кмета Светослава Хайнова в следващата кампания за ограничаване на телефонните измами ще бъдат включени и социалните асистенти, които са близо до възрастните и уязвими хора, и ще ги запознават с най-новите сценарии, ползвани от измамниците, информираха още от дирекцията на полицията. 

Областната дирекция на МВР в Шумен отчита спад на престъпленията и увеличение на разкритите криминални деяния през 2023 г. В сравнение с предходната година пътнотранспортната обстановка в областта е влошена. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Станимир Савов/БТА