Кметът на Попово забрани къпането в откритите водни басейни
Кметът на Попово забрани къпането в откритите водни басейни / trivago.bg

Забранено е къпането във всички открити водни басейни, изградени на територията на община Попово, които не са наблюдавани от специалисти по водно спасяване, съобщават от общинската администрация. Това се случва със заповед на кмета на Общината д-р Людмил Веселинов.

Собствениците и наемателите на язовири и други открити водни площи са длъжни незабавно да поставят обозначителни знаци и табели с указания, че къпането е забранено, както и да упражняват контрол за спазване на забраната.

Предстои извършването на профилактичен преглед на водните обекти от служители на Регионалната здравна инспекция. Обучения на всички лекари и медицински сестри, които ще обслужват ученическите лагери, почивни станции по Черноморието ще организират Общинският комитет на Българския червен кръст и Многопрофилната болница за активно лечение в Попово.

Определените за къпане и плуване места ще бъдат ограничени с шамандури, въжета и други съоръжения.

Контролът по изпълнението на Заповедта е възложен на Общинската комисия по водно спасяване, членовете на която имат право да съставят актове за неизпълнение на заповедта и Правилника за организация на  водноспасителната дейност.