Кметът на Попово представя иновативни канализационни мрежи пред  МОСВ
Кметът на Попово представя иновативни канализационни мрежи пред МОСВ / Борислав Курдов, архив

Кметът на Попово д-р Людмил Веселинов представя днес пред Министерството на околната среда и водите проект за локални пречиствателни съоръжения за селата Медовина и Садина, които да заменят изграждането на скъпи канализационни мрежи и станции.

На срещата с министър Искра Михайлова участват и представители на немския холдинг „Тилия Умвелт”, който реализира подобни проекти в Европа. Целта на срещата е системите за пречистване на отпадни води от този вид да бъдат включени в новия програмен период и да има възможност да бъдат финансирани по оперативните програми.

Съвместната работа с немската фирма по разработване на идейните проекти за двете села продължава вече близо 2 години. Направена е оценка на състоянието на населените места и прогнозите за развитие. Проектите ще бъдат пилотни за въвеждането на системата за страната.

Планира се в близкото до Попово село Кардам да се направи демонстрационен център за цяла България. В него ще се показват различните инсталации и технологии за локално пречистване.