Кметове притеснени от строеж на МВЕЦ на яз. Тича
Кметове притеснени от строеж на МВЕЦ на яз. Тича / netinfo
Кметовете на общините Шумен, Търговище, Велики Преслав и Върбица са решили да изпратят искания до министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, в което настояват за изготвянето на нов воден баланс на яз. „Тича”. Исканията са свързани с предстоящото изграждане на микро водно електрическа централа на язовира. Решението за тяхното изпращане е било взето по време на среща, на която са присъствали кметовете на Шумен и Търговище и представител на община Велики Преслав.

Основните притеснения на кметовете са ,че водата в язовир „Тича” няма да е достатъчна за нормалното водоснабдяване на 4-те общини, ако централата бъде изградена. Според тях по този начин ще се влоши и качеството на водата.

За предстоящото изграждане на МВЕЦ-а бяхме уведомени от ВиК, съобщи за Дарик кметът на община Шумен Красимир Костов. Общият обем на язовир „Тича” е 300 000 000 куб. м. вода, от тях санитарния минимум е 100 000 000 куб.м. За функционирането на микро ВЕЦ ще са необходими около 65 000 000 куб. м. , което според нас не е минимална стойност, каза още г-н Костов. Той допълни, че община Шумен е изпратила искането до министър Чакъров преди 10 дни. До момента отговор от министерството не е получен, но не допускам, че от там няма да се съобразят с нашите притеснения – допълни  Красимир Костов.

Какво още заяви пред Дарик кметът на община Шумен Красимир Костов, чуйте от прикачения файл.