Класираха 47 шуменски фирми по проекта „Обучения и заетост“
Класираха 47 шуменски фирми по проекта „Обучения и заетост“ / netinfo

47 шуменски фирми са класирани по проекта „Обучения и заетост", съгласно утвърдената от министъра на труда и социалната политика методика за подбор и оценка на подадени заявки на работодатели, кандидатствали по ОП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020". Те ще осигурят 176 работни места, като след изтичане на срока на субсидиране на работа ще останат 125 души. Това стана ясно по време на днешното заседание на Постоянната комисия по заетостта в област Шумен.

По думите на Пламен Начков - директор на дирекция „Регионална служба по заетост във Варна", фирмите са били отсяти измежду 185 заявки на работодатели в област Шумен, а като резервни остават други 10 фирми. Отпуснатите за тях средства са 1 192 672 лв. Декларираните допълнителни средства за 12 месеца пък са 224 000 лв.

Той обясни още, че според методиката работодателите са имали възможност да кандидатстват за максимум 6 работни места, от които минимум 50 % е трябвало да са от целевата група. Тя е насочена към регистрирани безработни лица с основно и по-ниско от основно образование, продължително безработни лица и такива над 54 години. За наетите лица от целевата група се осигурява едногодишна субсидирана заетост, а извън нея - 6-месечна.