Кандидат-кмет оспорва в съда изборния резултат, не му стигнал 1 глас за балотаж
Кандидат-кмет оспорва в съда изборния резултат, не му стигнал 1 глас за балотаж / DarikNews.bg

Шуменският административен съд ще се произнесе в законоустановения срок по жалбата на кандидата за кмет на село Крива река Мустафа Хасан от РЗС срещу решение на Общинската избирателна комисия в община Никола Козлево. В жалбата си той оспорва окончателния резултат от вота за избор на кмет на селото. Според него по време на първия тур на изборите са гласували хора, които в изборния ден не са били на територията на селото. Хасан се опасявал, че ставало дума за около 10 души. В съдебната зала той обясни, че според него не било редно гласоподаватели с увреждания да влизат в тъмната стаичка с придружители. Това от страна на ОИК и избрания за трети мандат за кмет на селото Недим Рафи беше обяснено с представени решения от ТЕЛК, които позволяват избирателят да упражни вота си с помощта на придружител.

Кметското място след първия тур е било спечелено от кандидата на ДПС Недим Рафи с подкрепата на 149 души, от имащи право на вот 369. Общо гласувалите са 296, от които за Мустафа Хасан 96. По думите му само един глас не му стигнал, за да стигне до балотаж.

Председателят на ОИК в Никола Козлево Нели Борисова поясни, че за нея жалбата е неоснователна и провеждането на изборите е минало по съответния ред, регламентиран в Изборния кодекс.

По време на днешното заседание съдът отхвърли искането за повторно броене на бюлетини от СИК №6 в селото. Ръчно броене на бюлетини се прави само от членовете на съответната секция - се казва в Изборния кодекс. Според него евентуално повторно броене се допуска единствено в случай на несъгласие между членове на СИК, дали дадена бюлетина е действителна или недействителна. При подобен спор единствено комисията може да се произнесе с решение, което се прилага към протокола. Съдията по делото обясни, че от материалите, приложени по него, се вижда, че няма подобно несъгласие между членовете на СИК №6 в Крива река, нито пък положен подпис с особено мнение от някои от членовете на секцията. По настоящото дело няма спор за броя действителни и недействителни бюлетини, както и за броят на гласувалите на 23 октомври в селото. Съдията допълни още, че дори да се допусне, че има неправомерно гласували, то броят им трябва да е по-голям от разликата в гласувалите за двамата кандидати за кмет, за да се промени крайния резултат от вота, което в случая не е налице.

На жалбоподателя Мустафа Хасан бе даден 3-дневен срок, в който той да депозира писмено становище относно казуса, след което предстои съда да се произнесе.

До момента в Административния съд в Шумен има депозирани общо 8 жалби за оспорване на резултати от изборите. 1 от тях е оставена без уважение. 2 са от ГЕРБ-Шумен за избора на кмет в областния град. 1 жалба касае искане за касиране на вота за общински съветници в община Върбица, а утре в съда предстои да се гледа делото по жалбата за избор на кмет на община Никола Козлево.