Кампания против насилието срещу деца стартира и в Шумен
Кампания против насилието срещу деца стартира и в Шумен / netinfo

Комплексът за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) ще се включи в Националната кампания за превенция на насилието върху деца. В Шумен кампанията стартира от днес и ще продължи до 8 декември, когато ще се отчетат и резултатите от инициативата, съобщи на пресконференция по-рано днес Диана Нинчева, ръководител на сектор „Работа в общността”. Мотото на кампанията е „Виж ги! Чуй ги! Разкажи!”. Тя е по инициатива на Сдружение "Институт за социални дейности и практики", подкрепена от фондация „Ничии деца” – Полша и УНИЦЕФ.

Целите на кампанията са хората да станат по чувствителни по проблемите на насилието върху деца, да се стимулират шуменци да сигнализират, когато са свидетели на насилие върху деца, популяризиране на институциите и телефоните, на които могат да се подават сигнали. Друга цел е да се популяризира и горещата телефонна линия на комплекса, на която могат да се подават сигнали от цялата област. Телефонът, на който може да сигнализирате за случаи на насилие върху деца, е 850 785.

Кампанията е насочена към родителите и другите възрастни, които са станали свидетели на насилие. В Шумен се подават изключително малко сигнали и няма активна гражданска позиция по проблема, каза още Нинчева. До момента от откриването на горещата телефонна линия, през месец май, са получени само пет обаждания.

Всеки от сигналите се проверява и ако има доказателства за насилие те се подават към полицията и прокуратурата. 128 клиенти са преминали през Центъра за спешен прием (ЦСП) към комплекса, регистрирани са 18 случая на физическо насилие на деца, а върху 15 е упражнено домашно насилие. Жертва на сексуално насилие са станали 15. Подслон е осигурен на 60 деца, както и на такива, които са поставени под полицейска закрила.

"Зачестяват случите на деца, оставени без надзор от родителите си, които отиват да работят в чужбина или в различни градове в страната", каза Венета Господинова, директор на КСУДС.

На 19 ноември – Световният ден за превенция на насилието върху деца в Шумен са предвидени инициативи за популяризиране на горещата телефонна линия и за насърчаване на възрастните да сигнализират за деца жертва на насилие. В центъра на града децата от комплекса ще изградят символична стена на насилието, която после ще съборят. Предвидени са и срещи с обществеността и родителите, на които ще присъства и представител на полицията.