Младото момиче започва почти случайно работа в училище
Младото момиче започва почти случайно работа в училище / dariknews.bg
Училищната ваканция и почивката като цяло са част от самото учене - те са неразделни, казва психологът Елена Михайлова и допълва, че не може да има учене, ако няма почивка, за да може да се отработят новите знания и умения. 

Тя посочва, че за детето е важно да се откъсне от учебния процес и да има свободно време, за да планира собствен ден и собствен ритъм. Те имат нужда от това - помага им да бъдат по-самостоятелни, защото в свободния ден те сами подреждат деня си, обяснява експертът.

Деца питат министър: Защо няма грипна почивка, кърпичките свършиха, бършем се с покривка

В почивката се крие ключът за добрата концентрация и успешно усвояване на учебния материал, допълва Елена Михайлова и казва, че ако самата ваканция е свързана с положителни емоции и нови хубави преживявания, това само би допринесло при връщане в училище по отношение на адаптация. 

След като са почивали, дори имат нови решения на проблеми, като това се отнася дори до междуличностни отношения, категоричен е психологът.

Хващаме грипа по два начина - ето как да се предпазим

Тя обаче обърна внимание, че ако ваканцията е свързана със заболяване, има известна разлика, тъй като това не е почивка, а борба с болестта и за много от децата не е пълноценна почивка.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.