К. Костов: ЧТК трябва да спазва правилата, които се отнасят до всички
К. Костов: ЧТК трябва да спазва правилата, които се отнасят до всички / netinfo
В писмо, изпратено от „Черноморска технологична компания” АД до техни абонати се прави извод, че община Шумен спъва реализирането на програмата за газификация – заяви на извънредна пресконференция днес кметът на Шумен Красимир Костов. Той допълни, че съдържанието на писмото от ЧТК не отговаря на истината. Общината приема плана за газификация, но заедно с това изисква да бъде представена програма за възстановяване на разкопаните участъци – каза още Костов. По думите му, както на ЧТК, така и на другите оператори - ВиК и Е. ОN се поставят едни и същи правила.

За 7 улици, в които има невъзстановени участъци вече е издадено разрешително на 22 юли, стана ясно днес. Още през месец май община Шумен е изпратила писмо до ЧТК с описание на пропадналите участъци, които трябва да бъдат възстановени. На 18 юни от компанията са изпратили заявление за издаване на разрешение, но то не е било придружено с необходимата документация : проекти съгласувани с КАТ и график за възстановяване - уточниха от администрацията. „Разрешителното бе издадено на 22 юли, когато документацията бе окомплектована” - заяви зам.- кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков. От компанията са се ангажирали участъците да бъдат възстановени в срок от 30 юли до 17 август. „Ако тези срокове не бъдат изпълнени, ще бъдат наложени санкции” - заяви г-н Костов.

В момента ЧТК иска друго разрешително за нови 13 улици, но не е внесла депозита, който е в размер на 47532 лв., както и не е представила график за възстановяване на настилката след прокопаването й. Липсва и проект, съгласуван с КАТ – уточниха от общината. До момента от компанията са внесли само част депозита за 13-те улици в размер на 10000 лв. От ЧТК са заявили, че до понеделник ще внесат останалите средства. „Все още не са съгласували проекта си с КАТ, а без такъв няма как да уведомим гражданите кога и къде ще се извършват ремонти” - каза инж. Йонков. При срещата тази сутрин с представители на ЧТК е бил представен документ, в който обаче не са описани предстоящите ремонти по улици и дати - допълни Йонков. От общината са помолили до внасянето на пълния размер на депозита, да бъде представен и график, както и съгласуван проект с КАТ. Без тези три документа няма как да бъде издадено разрешително - категоричен бе инж. Йонков.

„Няма да позволим на който и да било да прокопава и след това да не възстановява, считам, че по този начин защитаваме интересите на общината”- каза кметът на Шумен Красимир Костов. Той допълни, че в общината има правила и те се отнасят до всички.

Какво заяви още г-н Костов чуйте в прикачения файл.