Измамник взе пенсията на възрастен мъж от Нови пазар
Измамник взе пенсията на възрастен мъж от Нови пазар / Дарик-Шумен

77-годишен мъж от Нови пазар е бил измамен с 140 лв., съобщават от Областна дирекция на МВР-Шумен. Възрастният мъж е измамен, след като е получил пенсията си и е заплатил сметката си за ток около 09:00 ч. вчера. На излизане от пощенски клон на ул. „Цар Освободител" в Нови пазар дядото бил пресрещнат от млад мъж. Той набързо му обяснил, че дължи пари на сина му и желае да ги върне, но няма дребни пари.

77-годишният мъж обяснил, че разполага с 140 лв., 7 банкноти по 20 лв. Измамникът взел парите и обяснил, че ще върне заема на сина му и ще му уедри парите. След това заобиколил сградата на пощата и изчезнал.

Няколко минути по-късно възрастният мъж разбрал, че е измамен и подал сигнал в полицията. Обяснил, че измамникът е около 25-годишен и дал непълно негово описание. Работата по случая продължава.

Във връзка със зачестилите случаи на измами от полицията припомнят някои от схемите за измами:

Рисковано е да се уедряват пари и обменя валута на улицата, а също така се купуват от там бижута и скъпи вещи, особено ако се предлагат изгодно. Най-често измамниците "набират" жертвите си на улицата - главно пред сгради с два входа, банки, обменни бюра и заложни къщи, като се представят за техни служители. Разпространени са измамите, свързани с участия в игри, томболи и рекламни кампании. Бъдете предпазливи, когато внезапно ви обявят за печеливш в томбола на известна фирма или в популярна игра. Не внасяйте депозит и уведомете полицията. Не вярвайте на примамливи оферти за лесна печалба или изгодна покупка, преди да проверите действителните условия на пазара. Не бързайте да давате пари на хора, които малко познавате и особено такива, които демонстрират немотивирано желание да Ви помогнат. Бъдете много внимателни, ако Ви предлагат сделки, много по-изгодни от обичайните и особено ако това става в питейни заведения, в обществения транспорт или на улицата.

Друга част от измамниците, които подбират за жертви главно хора от третата възраст и хора живеещи в селата, разчитат, че те са по-малко информирани за рисковете или, че за тях е по-трудно да се свържат с полицията. Не са рядкост случаите, в които непознати мъже и жени се представят за социални работници и представители на данъчните служби, предоставящи услуги по домовете или раздават награди на ветерани от войните. Те вземат авансово различни суми (обикновено около 50 лв.) за доставка на брикети, дърва, лекарства и др. социални услуги или изпращат потърпевшия да донесе някакъв документ и през това време извършват кражба от дома.

Ако въпреки предпазните мерки станете жертва на измама или бъдете посетен от лица, предлагащи услуги по описаните схеми незабавно се обадете на телефон 166.