Измамници ужилиха пенсионери с 10 000 лв.
Измамници ужилиха пенсионери с 10 000 лв. / Дарик-Шумeн

Възрастно семейство от село Троица е станало жертва на телефонни измамници, които измъкнали 10 000 лв., информират от ОД на МВР-Шумен. 85-годишният измамен мъж обяснил пред полицията че непознат мъж , представил се за полицай се обадил на стационарния телефон. Той съобщил, че техен близък е причинил пътно произшествие, при което е починало дете и за да бъде освободен трябва да се платят 10 000 лв. Мнимият полицай заявил, че ще изпрати човек, който да вземе парите.

След малко пред къщата на семейството пристигнал млад мъж, с тъмен панталон, посрещнала го 78-годишната съпруга на дядото. Непознатият попитал къде са парите и жената му обяснила, че в момента съпругът й ги брои в дома им. Мъжът влязъл в къщата и попитал стареца дали е приготвил сумата, а той отвърнал, че дори парите може да я превишават. Измамникът взел несесера с парите и напуснал къщата. Няколко часа по-късно семейството разбрало, че е станало жертва на измама и подало сигнал в полицията. Работата по случая продължава.

Във връзка със зачестилите случаи на измама полицията съветва възрастните хора да бъдат внимателни и предпазливи при срещи с непознати лица. Извършителите на измами и кражби притежават богат репертоар от техники за отвличане на вниманието им. Припомняме най-познатите сценарии, по които се извършват подобни деяния - разваляне и уедряване на банкноти, вземане на пари за доставка на евтини стоки по домовете, заплащане на уреждане на документи за пенсии и социални помощи.