/ Община Шумен
Проектът за реконструкция на хиподрума в Шумен е разделен на 12 подобекта, сред които - изграждане на писта за 16 състезателни коня, трибуна с около 1000 седящи места, паркинг, ограда, стартова площадка и други съоръжения.

Отпуснатите от Министерския съвет 4 млн. лв. за реконструкцията на хиподрума няма да са достатъчни за изпълнението на всички дейности, заложени в проекта. Това стана известно при представянето му в сградата на общинската администрация от проектантите от „Атек дизайн“. 

Заместник-кметът на община Шумен по строителство и екология Боян Тодоров припомни, че за реконструкция и обновяване на хиподрума бяха отпуснати в края на 2020 г. 4 млн. лв. от Министерския съвет.

„На база отпуснатите средства направихме проектни проучвания, за да разберем какво може да се направи с тези средства. Оказа за се, че за реконструиране на целия хиподрум, в пълния му вид, са необходими около 12 млн. лв. по цени от 2020 г.

Подготвихме обществена поръчка и решихме, че тези 4 млн. лв. трябва да се усвоят за определен вид сгради, като основно се спряхме на нови трибуни към съществуващата писта и сграда“, отбеляза Тодоров.  

„Целият проект е разделен на 12 етапа, за които очакваме да има финансиране и да продължи изграждането на хиподрума. Основното искане на общината е, тези 4 млн. лв. да бъдат усвоени така, че да може веднага да се ползват изградените съоръжения, тъй като не се знае кога ще има следващо финансиране“, уточни Тодоров.

Той припомни, че обществената поръчка за реконструкцията на хиподрума е спечелена от „Джи пи груп“.
БТА