Избират временен кмет на Шумен на 24 септември
Избират временен кмет на Шумен на 24 септември / netinfo

Временно изпълняващ длъжността кмет на Шумен ще изберат общинските съветници по време на последната за мандата сесия. Заседанието ще се проведе на 24 септември, стана ясно по време на днешния Консултативен съвет. Временен кмет трябва да бъде назначен, тъй като настоящия Красимир Костов ще се включи в предизборната надпревара за нов управленски мандат и няма право да изпълнява служебните си правомощия и задължения по време на кампанията.

Първоначално заседанието на местния парламент беше планирано за 17 септември, но в последствие бе решено да бъде изместено за последния четвъртък от месеца.

До решението се стигна по време на обсъждането на докладната, включена като четвърта точка от дневния ред, която засягаше въпроса с избор на временен градоначалник и кметове на кметства.

Според предложението на Общината Александър Генчев ще бъде предложен за временен кмет. За да поеме управлението на Шумен настоящият зам.-кмет по бюджет и финанси трябва да събере подкрепата на местния парламент.

По време на днешното заседание юристи от общинския съвет обясниха, че няма как временен кмет да бъде избран още на 17 септември, тъй като не е ясно дали Красимир Костов ще се регистрира като кандидат-кмет до тази дата, крайният срок за това изтича на 23 септември. Генчо Гатев обясни, че съгласно Закона за местното самоуправление няма как временен кмет да бъде определен преди настоящия да бъде регистриран като кандидат в съответната избирателна комисия.

Ако по една или друга причина общинските съветници не изберат кой да бъде временен кмет, тогава областният управител на Шумен ще има правото да назначи такъв.