Иван Гранитски: Готови сме да подкрепим община Шумен за популяризиране на датата 11 май
Иван Гранитски: Готови сме да подкрепим община Шумен за популяризиране на датата 11 май / netinfo

Кметът на Шумен Любомир Христов прие на среща днес в общината директора на Издателство „Захарий Стоянов" Иван Гранитски, проф. Боян Биолчев и Димитър Радичков, ръководител на Университетското издателство „Св. Климент Охридски". В срещата участва и зам- кметът по образование и култура Найден Косев.

По време на разговорите бяха обсъдени възможностите за провеждане на съвместни културни събития с участието на известни български писатели, художници, журналисти и творци в различни сфери на изкуството и културата у нас.

Иван Гранитски изрази готовност да подкрепи общината за популяризиране на дата 11 май, когато в Шумен се е състояло първото гражданско честване на светите братя Кирил и Методий през 1813 година.

Той сподели още, че от години издателството подкрепя и млади български творци, в това число и шуменски. „Ако общината и Дружеството на шуменските писатели имат предложение, издателството ще се ангажира с отпечатването на произведение на талантлив автор от вашия град".

Директорът на Издателство „Захарий Стоянов" подари на общината специално библиофилско издание на романа „Под игото" от Иван Вазов. „То възстановява текста от последното издание от 1920 г.", обясни Иван Гранитски. Той припомни, че "Под игото" е издаден като книга първо в Лондон, в превод на английски език, преди това да стане на родния на писателя език у дома. Изданието е дело на младия Уйлям Хайнеман, който включва романа под номер 14 в своята новоучредена поредица "Международна библиотека".

Иван Гранитски и Димитър Радичков са в Шумен за представянето на новата книга на проф. Боян Биолчев „Антарктида - окото на Космоса" и четвъртото издание на романа „Амазонката на Варое".