Инвестиционният форум Открий Шумен започва днес
Инвестиционният форум Открий Шумен започва днес / netinfo
Вторият инвестиционен форум „Открий Шумен” ще се проведе днес. В него ще вземат участие правителствени представители, чуждестранни делегации от побратимените градове на Шумен, дипломати и представители на най-големите инвеститорски компании в България. Целта е те да се запознаят с потенциала на oбщина Шумен и с възможностите, които тя предлага, за инвестиции и развитие на успешна стопанска дейност.

Инвестиционният форум е прекрасна възможност да се покаже потенциалът за инвестиции в региона, особено сега, след приемането на страната в Европейския съюз. Това членство отвори нови врати пред нас, разкри ни още възможности за успешен бизнес и затова съм сигурен, че тази година срещата ни ще бъде още по-интересна- каза по време на пресконференция в София кметът на Шумен Веселин Златев.

На форума ще бъде представена Националната програма за развитие на селските райони 2007- 2013 г., Оперативната програма за конкурентоспособността на ЕС, както и Стратегията за развитие на туризма в България.

Участие във форумa ще вземат и представители на Министерството на икономиката и енергетиката, Министерството на земеделието и горите, както и представители на местната общинска власт.

Основните теми, които ще бъдат дискутирани по време на форума, са свързани с иновациите в региона: в индустрията, земеделието, туризма и строителството. Част от конкретните теми, които ще бъдат презентирани на форума, са: Високотехнологичен парк- възобновяемите енергийни източници и реализацията им в Шумен,проблемите пред земеделието в българските общини, усвояване на еврофондовете, публично-частното партньорство и възможностите за развитието му в Шумен, модерни комплекси и европейски молове в Шумен и други.

Сред лекторите ще бъдат Нина Радева, зам.-министър на икономиката и енергетиката, проф. Добрин Добрев, ректор на Шуменския университет „Еп. К. Преславски”, Карлос Веласкес, изпълнителен директор на „Рока България” АД, Димитър Ванев, началник на отдел „Конкурентоспособност на земеделието и горското стопанство” и др. Сред официалните гости на форума ще са Фернандо Ариас Гонсалес, посланик на Кралство Испания в България и Анатолий Потапов посланик на Русия в България.