Инвестиционна програма за близо 20 милиона лева представиха в Търговище
Инвестиционна програма за близо 20 милиона лева представиха в Търговище / Борислав Курдов

През тази 2014 година близо 20 милиона лева ще бъдат инвестирани в Търговище по различни проекти. Това заявиха на съвместна пресконференция депутатът от Коалиция за България Явор Куюмджиев и кметът на общината д-р Красимир Мирев.
Най-много средства - малко повече от 8 милиона лева, се влагат в завършването на цялостната подмяна на ВиК-инфраструктурата на града, с което ще бъде завършен водния цикъл. Неговото обновяване започна преди години с инсталирането на нови колектори по коритото на река Врана и в кв. Въбел, както и с изграждането на пречиствателната станция за отпадни води.
Над 2 милиона лева ще бъдат вложени в кварталите 191 и 192. Те са строени преди около 40 години и там почти няма инфраструктура, на места липсват канализация и отводнителни шахти. По проекта тук ще бъдат засадени близо 9 000 дървета и храсти.
След решение на Общинския съвет, общинското ръководство ще изтегли заем от финансова институция в размер на 1 770 000 лева. 500 000 от тях ще отидат за ремонтни дейности по пътища в селата на общината, а с останалите ще бъде извършена цялостна реконструкция на 11 основни улици в града.
От Агенцията по пътна инфраструктура се очаква да бъдат отпуснати 1,98 милиона лева, с които да бъде реконструиран пътят от преславското шосе до кв. Въбел, който е част от главния път Преслав - Попово.
В инвестиционната програма са предвидени още ремонти и саниране на детска градина, изграждане на спортни и детски площадки, както и консервация на базилика, разкрита при разкопките в древната крепост „Мисионис".
Според кмета д-р Мирев, за първи път в последните 25 години строителната програма на община Търговище има такава финансова рамка.
Депутатът Куюмджиев сподели с присъстващите представители на медии още една своя идея. А именно да бъде изградена нова индустриална зона в Търговище. За целта от собствеността на Военния завод трябва да бъдат отделени около 600 дка и да се създаде държавно акционерно дружество, което да влезе в Националната компания „Индустриални зони", по подобие на изградените такива в Русе, Видин и Свиленград и др. „Крайната ни цел е да се създадат благоприятни условия за инвеститори от цял свят", подчерта депутатът и допълни, че идеята ще бъде представена в близките дни на вниманието на Министерски съвет.