“Информационно обслужване” ще брои гласовете в Търговище
“Информационно обслужване” ще брои гласовете в Търговище / netinfo
“Готовността за преброяване на изборните резултати в област Търговище” бе обсъдена на пресконференция днес. Поводът бе Денят на информационното общество и професионалният празник на ИТ специалистите, който се отбелязва за първа година в България.Той е свързан с рождената дата на Джон Атанасов, роден на 4.10.1903г.

Дейностите по официалното преброяване на предстоящите местни избори в областта са поверени на “Информационно обслужване”АД – Търговище, сертифицирано по ИСО 9001-2000, научихме от неговият управител Диян Дечев.

Вече са направени контактите с всички общински избирателни комисии в областта, чиято роля на тези избори е много голяма, тъй като те вземат решение и оповестяват избора. Осигурени са нужните компютри и софтуер, обмислено е доставянето на интернет по две линии за повече сигурност. Получени са сертификатите за удостоверяване с електронен подпис, които ще са нужни за работа с информационната система.

В изборния ден обработката на резултати започва в 18.00ч. След ОИК, протоколите ще се проверяват за несъответствия в изчислителните пунктове на информационната система. През час междинни резултати ще се изпращат на ЦИК, а от там ще публикуват визуализация на данните в своя сайт.

Обобщаването на окончателните резултати става след обработване на последния секционен протокол. Следва произнасяне на ЦИК и потвърждаване на крайния резултат от общинските комисии.