Илия Раев: Най-важното е постигането на обща работа!
Илия Раев: Най-важното е постигането на обща работа! / netinfo
Шуменският театър има собствена физиономия, премиерните постановки по време на театралния сезон трябва да са поне 9. Това обяви по-рано днес директорът на ДКТ „Васил Друмев” Илия Раев по време на среща с екипа на културния институт. Според него в центъра на репертоара трябва да е българската класика, една от причините е, че шуменската публика е доказала афинитета си към нея. Според новия директор на културния институт основната посока в съставянето на театралния афиш трябва да е привличането на добри режисьори. Илия Раев обяви, че има принципното съгласие за съвместно работа с Бина Харалампиева. В кръга от заглавия, които вероятно ще бъдат обсъждани са "Гераците" от Елин Пелин, "Пропаст" от Иван Вазов, "Политикани" от Рачо Стоянов, "Железният светилник" от Димитър Талев.

Г-н Раев каза още „ Студентите от Шуменския университет остават неприобщена аудитория, привличането им може да стане възможно чрез сътрудничество с университетското ръководство". По думите му би било удачно разработването на съвместна програма с дирекция "Образование" на община Шумен. Целта й ще бъде привличането на средношколската аудитория.

Директорът допълни, че според него отношенията на театъра с общината са на висота и в момента тя е не само крепител, а партньор на шуменските театрали. Бъдещото развитие на Друмевите театрални празници ще бъде насочено към сътрудничество с фестивали като „Варненско лято” и „Аполония”.

В заключение г-н Раев обясни: ” Против съм наказанията, но съм безкомпромисен , когато става дума за опетняването на институцията. За мен най-важния човек в театъра е режисьора. Никога няма да забравя, че съм ви приятел, от днес нататък мисля, че и вие няма да забравите, че съм ви директор” – заяви още пред екипа на ДКТ Илия Раев.

На днешната среща в Камерната зала на театъра присъстваха кметът Красимир Костов, зам.-кметът по образование и култура Живка Тонева и председателят на ОбС в Шумен Даниела Русева. "Благодаря на Илия Раев, че прие предизвикателството да ръководи театъра в Шумен. На добър час!" - заяви градоначалникът.