Хванаха бус превозващ незаконно риба, задържаха четирима бракониери
Хванаха бус превозващ незаконно риба, задържаха четирима бракониери / пресцентър ИАРА

Бус "Мерцедес", превозващ незаконно над тон и половина риба, е бил спрян от инспектори на сектор "Рибарство и контрол" - Шумен и служители на Районното управление "Полиция" в града. Това съобщават от пресцентъра на Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури". При проверката е установено, че буса е на тутраканска фирма и превозва 1600 кг. риба от видовете каракуда, бяла риба и щука. Шофьорът на буса имал документи за превоз на 1490 кг. охладена каракуда, но рибата е била жива, за което няма ветеринарен сертификат и специализирани уреди за превоз. Не е имал и документи за произход и превоз на останалите 110 кг. риба /бяла риба и щука/. Контролните органи са установили и наличие на маломерна бяла риба.

На нарушителя, който е от Тутракан са съставени актове за нерегламентиран превоз на риба, липса на документи за произход на част от рибата и превоз на маломерна риба.
На място са извикани и служители от Областна дирекция на Агенция по безопасност на храните Шумен, които са наложили възбрана на цялото количество риба и са взели проби за изследване.

Друга мобилна група на Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури", инспектори от сектор "Рибарство и контрол" Шумен и служители на Районното управление в Омуртаг са извършили акция по залавяне на бракониери. Контролните органи са предприели 24 часово наблюдение на язовир "Ястребино", където е засечена бракониерска група от 4 души. Те са били задържани със съдействието на органите на реда. В автомобила, с който се движили - джип "Нисан Патрол" са открити 1200 метра мрежи, лодка с две гребла, уловена 50 кг. риба от вида шаран, сулка, каракуда и костур, като голяма част от шарана е бил маломерен. Четиримата са задържани за 24 часа и срещу тях е образувано досъдебно производство.