Хората със зрителни проблеми поставиха искания пред областното ръководство
Хората със зрителни проблеми поставиха искания пред областното ръководство / снимки: Дарик-Шумен

Необходима е позитивна промяна към хората с увреждания, като равноправни граждани в страната, трябва да се актуализират социалните-инвалидни пенсии. Тези искания отправиха хората със зрителни проблеми от Шуменско по-рано днес по време на среща със зам.-областния управител д-р Емилия Станчева. На срещата, която бе по повод 15 октомври - Ден на белия бастун, присъстваха председателят на Регионална съюзна организация на слепите и управител на Център за рехабилитация и социална интеграция Любомирка Лазарова, Преславка Химирска - председател на Териториална съюзна организация на слепите - Шумен, Генко Изворски-работодател на хора с увреждания и членове на организацията. Хората с увреждания в страната получават интеграционна добавка в размер на 9, 75 лв., те предлагат тази добавка да стане 70% от минималната работна заплата.

Д-р Станчева обеща съдействие за откриването на центрове за рехабилитация в Нови пазар и Велики Преслав, както и да се издирят всички хора със зрителни увреждания, които да посещават подобни центрове, като този в Шумен. През тази година се навършват три години от неговото основаване, стана ясно още днес.

710 са членовете на Регионалната организация, която обхваща общините Шумен, Велики Преслав, Нови пазар, Търговище, Омуртаг и Попово. 304 е броят им само в Шумен. „Този брой е тревожно нисък", коментира Преславка Химирска. По думите й, причини за по-малкото членове на организацията са променените изисквания за освидетелстване за инвалидност, които са прекалено завишени, както и липсата на работа. 90 % от хората с увреждания са трайно безработни.

Утре от 10:00 ч. в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров" ще се проведе работна среща под надслов „Брайловата грамотност промени начина ми на живот". Тя е част от месец за хората с нарушено зрение, а инициативите по отбелязването му ще продължат до 30 октомври.