Хора с нарушено зрение участваха в курс по компютърна грамотност
Хора с нарушено зрение участваха в курс по компютърна грамотност / Борислав Курдов
Хора с нарушено зрение участваха в курс по компютърна грамотност
58616
Хора с нарушено зрение участваха в курс по компютърна грамотност
  • Хора с нарушено зрение участваха в курс по компютърна грамотност

Осем души с нарушено зрение от Търговище преминаха курс по компютърна грамотност. Те са представители на клуба на нестопанските организации и Съюза на слепите в града. Обучението бе организирано по програма „Глобални библиотеки", член на която е и институцията в Търговище. Тук лекторът по информационни технологии Илияна Попова въведе участниците в курса в работата с електронен четец - специализиран софтуер, който чете всичко по екрана на компютъра и така е в полза на хората с нарушено зрение.

Попова каза, че обучаващите се се справят добре със специфичния софтуер, макар че повечето от тях са възрастни хора. И допълни, че тази платформа може да бъде ползвана и в домашни условия, като на личния компютър бъде инсталиран съответния четец. Стана ясно, че всеки член на Съюза на слепите в България има възможност безплатно да получи софтуера за незрящи, чийто български глас се нарича Гергана.

В процеса на обучението хората се научиха да ползват програмата при четенето на текстове, работата с документи, интернет и скайп. Хубавото следствие от преминалия курс е, че в търговищката библиотека вече ще има два компютъра, с работещ софтуер за хора с нарушено зрение. А служител на библиотеката, който също е преминал курса, ще помага на желаещите да ползват платформата.