Х.Христова :Новините на турски език не са тема за референдум
Х.Христова :Новините на турски език не са тема за референдум / netinfo

„Смятам, че новините на турски език по БНТ не са тема за референдум". Това заяви в Шумен новият лидер на НДСВ Христина Христова. Според нея референдум не се прави по договорености, които има държавата по международни договори. „Мисля, че самото мнозинство може само да реши това със Закона за радио и телевизия", каза още Христова. По думите й , тази тема даже е обидна за интелигентните хора в България и е унизителна за 700 000 души с турско - етническо самосъзнание. Според Христова тази тема носи ксенофобска нагласа.  „В сегашната криза когато едва се намериха 25 млн. лв. за да се дадат добавки на една част от пенсионерите да говорим за референдум, който ще струва 20 млн. лв. не е сериозно според нас", добави още тя. Христова изрази мнение, че предложението за референдум е отклоняване на вниманието от важни въпроси, какъвто е задълбочаващата се криза.  

„Смятаме, че по-важни за референдум са предложените промени за директно проследяване на телефонните ни комуникации и трафика в интернет, защото тук става въпрос за конституционни права на гражданите, за неприкосновеност на кореспондецнията и хората трябва да отговорят дали са съгласни директно някой да следи техните комуникации", заяви още Христина Христова.

Относно сегашното управление Христова заяви, че не е достатъчно да се прави само ревизия, а трябва и визия за управлението на България. Според нея трябва да има ясни параметри, по които след четири години, да може да се отчете, дали сегашното мнозинство се е справило. „Например да знаем какъв брутен вътрешен продукт се очаква след 4 години, каква средна заплата, средна пенсия, какво да очакваме в здравеопазването и т.н", каза още Христова. Тя подчерта, че има някои предложения на сегашните управляващи, които НДСВ може да подкрепи и даде като пример идеята за промяна в изборното законодателство.