Гюнай Хасанов остава в ареста за постоянно
Гюнай Хасанов остава в ареста за постоянно / ОД на МВР-Шумен, архив

Шуменският окръжен съд остави за постоянно в ареста Гюнай Хасанов, който беше задържан след деветдневно издирване от полицията. Преди дни Гюнай изнасили 73-годишна жена от село Риш, докато бе пуснат в отпуск от ловешкия затвор, където излежава присъда за друго изнасилване.

Според прокуратурата има безспорни доказателства, според които става ясно, че мъжът е извършил престъпленията за които е обвиняем - изнасилване с нанасяне на телесна повреда, влизане с взлом в частен имот и кражба. Въпреки, че Гюнай е затворник трябва да му се наложи мярка задържане под стража, тъй като няма гаранции, че той пак няма да бъде пуснат от затвора, има и вероятност да се укрие или извърши друго престъпление, заявиха от обвинението.

В съдебната зала отново бе потвърдено, че мъжът не страда от хепатит. Направено му е и изследване за СПИН, което също е отрицателно. Мъжът страда единствено от краста и в момента се лекува от това заболяване.

За да бъде пуснат временно от затвора за лечение, той е заблудил медицинските власти, като при изследванията там резултатите показват значително надвишаване на референтните стойности на здравния му статус. Някои от резултатите показали стойности надвишаващи с над 5000 единици съответните норми. Съмнения, че мъжът може да страда от такова заболяване е изразил и фелдшер към затворническото общежитие в Троян, където Гюнай изтърпявал присъдата си от 4 години за друго изнасилване. Той бил преместен там от ловешкия затвор, след като изтърпял половината от присъдата му наложена през 2011 г. от съдът във Велики Преслав.