Търговище
Търговище / Борислав Курдов, архив
Близо 50 са предложенията на граждани и организации за обогатяване на културната програма на Община Търговище за 2018 г.. Те бяха получени в отговор на обявено от администрацията допитване. Свои идеи внесоха участници в клубове, неправителствени организации и други.

Сред предложенията се открояват тези за провеждане на фестивали, срещи с известни творци, фолклорни събори с надигравания, графити фест, летни концерти и други.

Някои от участниците в допитването са изразили желания да бъдат построени закрит басейн, лятно кино и други, които не са свързани с обявената темата, а именно - за обогатяване и разнообразяване на културния календар.

Част от идеите не са и в правомощията на местната администрация, която няма как да ги финансира, но би могла да бъде партньор в осъществяването на подобни инициативи.

Всички предложения ще бъдат разгледани от специално създадена работна група, назначена със заповед на кмета д-р Дарин Димитров. В нея участват експерти в сферата на културата от различни организации, журналисти, общински съветници, представители на неправителствения сектор и местната администрация.

Те ще изготвят селекция на идеите, според възможностите за реализиране и финансиране. Списъкът ще бъде представен пред Обществения съвет по култура към кмета. Ще се търсят и възможности за осигуряване на съфинансиране за осъществяване на някои от работещите идеи, за да бъдат включени в календара на културните прояви на община Търговище през 2018 г.