Градушка като орех уплаши хората в Цар Калоян
Градушка като орех уплаши хората в Цар Калоян / netinfo

Градушка с големина на орех се изсипа над Цар Калоян снощи – съобщи кметът на пострадалия от наводнение миналото лято град Ахмед Ахмедов. По време на интензивния валеж река Хлебаровска повишила нивото си с един метър, хората излезли по улиците в паника отново да не прелее.

В 22 часа в Цар Калоян завалял силен дъжд, примесен с градушка. Ледените късове бяха с големина на орех – разказа кметът Ахмед Ахмедов. Валежът продължил повече от час, нивото на преминаващата през лудогорското градче река Хлебаровска започнало да се повишава, живеещите край бреговете й излезли от къщите си и с тревога наблюдавали дали няма да прелее като миналата година. Нивото се повишило с 1 метър, когато след час дъждът спрял, реката отново потекла в нормалното си русло. По данни на Ахмедов валежът е бил между 30 и 40 л./кв.м. Няма информация за пострадали или нанесени щети. Паниката в Цар Калоян обаче продължава – призна кметът. Местните очакват още валежи, според народно поверие когато пчелите летят раздразнени на рояци ще има пороен дъжд.

Ахмедов съобщи, че предстои създаването на Инициативен комитет за отбелязване 1 година от наводнението, взело осем жертви и унищожило голяма част от инфраструктурата на населеното място. Навръх 6 август ще бъде даден курбан, на централния площад “Демокрация” ще бъде открит паметник, поп и мюфтия ще отслужат молебени за предпазване на жителите на града от бедствия. Само през последния месец в Цар Калоян два пъти валя градушка, в града бе усетено последното земетресение с епицентър Стражица.