Голям инфраструктурен проект ще обсъждат на сесията в Търговище
Голям инфраструктурен проект ще обсъждат на сесията в Търговище / Диляна Стойчева/

Днес от 13.00ч. започват заседанията на постоянните комисии към Общински съвет - Търговище. Те предшестват редовната сесия на местния парламент, която започва в 9.00ч. на 29 октомври в зала "Христо Самсаров" на Община Търговище.

Дневният ред включва 20 предложения. Сред тях промени по бюджета,  приемане на "Програма за опазване на околната среда на Община Търговище за периода 2009-2014г." и актуализиране на общинска наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на общината.

Ще бъде обсъдено и инвестиционно предложение на Община Търговище по Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013г". "Интегрирано и устойчиво развитие на град Търговище чрез подобряване на градска среда" е проектът разработен от местната администрация. Той предвижда рехабилитация на бул. "Цар Освободител" - цялостно преасфалтиране на уличните платна, реконструкция на тротоарни плочници, скосяване на бордюри, ремонт на пешеходен подлез и спирки. Заложено е изграждането на паркинг на ул. "Стефан Караджа" с 80 паркоместа, а също обновяване и озеленяване на паркови зони "Юкя", "Борово око" и "Роден кът", обновяване на асфалтовото покритие на алеите, обособяване на кътове за отдих, монтиране на парково осветление и др. Целта, която Община Търговище си поставя с този проект е да повиши качеството на живот на гражданите чрез подобряване екологичните условия и физическата среда в града.

На комисиите днес, а след това и на общинската сесия, ще бъде обсъдена също предлаганата промяна на капацитета на дом "Св. Мина" в с.Стража - от 63 на 45 места, считано от 1 януари. Институционалният проект за дома в Стража предвижда преструктуриране на институцията чрез изграждане на два центъра за настаняване от семеен тип, дневен център и две защитени жилища.