Гледат постоянната мярка за автора на бомбените заплахи
Гледат постоянната мярка за автора на бомбените заплахи / netinfo
В момента Районният съд в Шумен гледа постоянната мярка за нетклонение "Задържане под стража" за 30-годишния Йордан Илиев от Шумен. Той заплаши с бомба сградата на БТА в петък. 

По информация на Дарик, Илиев е бивш служител в Националната агенция за приходите в Шумен, от където е бил освободен преди няколко месеца.

Полицейското разследване е установило, че за последните четири месеца той е набирал телефонните номера на общо пет обекта от цялата страна, за да "предупреждава" за поставени взривни устройства. Шуменецът използвал няколко фонокарти, като сменял и местата, откъдето звънял на поредния обект, но избирал основно апарати на Булфон в центъра на областния град, се посочва в съобщението от полицията.

Първата заплаха отправил към редакцията на местен вестник на 2 август т. г. като се представил за член на ислямска екстремистка организация и заявил, че в сградата на редакцията има поставено взривно устройство. Следващото обаждане е на 11 септември т.г.

Тогава от "името на Ал Кайда" на български език той отправил заплаха за поставени взривове на територията на летище-София, както и за атентатори-Камикадзе, които предстои да се качат за различни полети от аерогарата същия ден. Отправил и искания за "автономия на турците и мюсюлманите в Разград, Търговище, Кърджали и Хасково", като използвал старата си фонокарта от времето на заплахата към вестника.

На 28 октомври, събота, мъжът отправил поредна заплаха към ж.п гара - Пловдив, като отново заявил, че е член на ислямистка организация, а поставената бомба ще нанесе големи щети и ще вземе много жертви. Този път исканията били да се изтеглят войските от Ирак.

На 13 ноември, на завален български с турски акцент, той се обадил два пъти в Информационния център на АЕЦ Козлодуй и заявил, че ще взриви централата. Обажданията съвпадат с посещението на американска делегация, водена от посланика на САЩ в страната ни Джон Байърли, посочват от МВР.

30-годишният мъж е задържан в петък, часове след последната заплаха към сградата на БТА в столицата. Първоначално му е наложено 24-часово задържане, удължено с прокурорска мярка на 72 часа. Извършени са необходимите експертизи и процесуално- следствени действия, като са събрани доказателства за престъпната му дейност. По случая е образувано дознание, се посочва в съобщението.