ГЕРБ поиска оставката на управителя на ВиК-Шумен
ГЕРБ поиска оставката на управителя на ВиК-Шумен / Дарик-Шумен, архив
ГЕРБ поиска оставката на управителя на ВиК-Шумен
67616
ГЕРБ поиска оставката на управителя на ВиК-Шумен
  • ГЕРБ поиска оставката на управителя на ВиК-Шумен

Декларация, с която искат незабавната оставка на управителя на ВиК-Шумен инж. Светлозар Дамянов внесоха общинските съветниците от ГЕРБ по време на днешната сесия на местния парламент. Мотивите за това са възникналата двудневна криза с водоснабдяването на града, в периода 17-19 октомври.

Според местните парламентаристи от ГЕРБ безводието е „резултат от серия аварии, предизвикани от небрежност и некомпетентно осъществяване на планов ремонт на водоснабдителната мрежа от екипи на ВиК-Шумен".

В декларацията се казва още, че събитията от 17 -19 октомври са предизвикали законно негодувание и възмущение на гражданите на Шумен, които са направили над 70 000 коментара в социалните мрежи.

„Отчитайки възмущението на шуменци, предизвикано от професионалната некомпетентност, небрежност, мудност и некоректност инж. Светлозар Дамянов, ние, общинските съветници избрани от листата на ГЕРБ, настояваме за незабавна оставка на управителя на ВиК-Шумен", пише още в декларацията.

Преди представянето й в местния парламент проф. Добрин Добрев от ГЕРБ поиска въпросът с водоснабдяването на Шумен да бъде обсъден по време на днешната сесия на общинския съвет. Той заяви, че от ГЕРБ разполагат с експертна оценка по темата, изготвена от професионалисти в областта. Проф. Добрев каза още, че според тази оценка градът е заплашен от нова подобна криза. В сесийна зала адвокат Генчо Гатев от БСП предложи, въпросът да се разгледа детайлно на следващо заседание на местния парламент. Той заяви, че ще бъде изискана допълнителна информация от управителя на ВиК, съдържаща всички проблеми съществуващи в дружеството. Според Гатев трябва да се набележат и мерки за решаване на проблемите във ВиК сектора в областта.

Припомням, че след планов ремонт по главния водорпровод, захранващ Шумен с вода от яз. Тича и в следствие на няколко, възникнали в последствие аварии Шумен и селата Дибич, Панайот Волов и Белокопитово останаха без вода за два дни в края на миналата седмица, като първоначално, водата трябваше да бъде спряна само през деня на 17 октомври.

Декларацията пред общинските съветници беше представена от проф. Борислав Беджев. Пълният й текст може да чуете в прикачения файл.