Европейски дни на наследството в Шумен
Европейски дни на наследството в Шумен / netinfo

От 26 до 28 септември в Шумен ще се проведат Европейски дни на наследството. Те са под мотото “Заедно в многообразието”, съобщиха от общинска администрация.

Програмата предвижда през трите дни “Отворени врати” в къщите-музеи на П. Волов, Д. Войников и Л. Кошут, както и в музейния комплекс “П. Владигеров”, в резерватите “Плиска” и “Мадара”, “Шуменска крепост”, Томбул джамия и Регионални исторически музей /РИМ/.

В РИМ може да бъде видяна експозицията “Идващи от вековете – бит, култура и религия на турския етнос в Шумен”.

На 26 септември от 9 до 13 ч. в залата на Природен парк “Шуменско плато” ще бъде открито ателие “Нашият Шумен през последния век – следите на хората в града, следата на града в хората”. В него ще участват ученици от ПМГ “Н. Попович”, СОУ “Йоан Екзарх Български”, СОУ “Сава Доброплодни”, ПГ МЕТТ “Христо Ботев” и Ученическия парламент.

От 12,30 ч. в къща-музей “П. Волов” ще започне беседата с ученици от основно училище “Княз Борис І” и читалище “Пробуда” на тема “Нашето минало и традициите на европейското многообразие”. Участниците ще наблюдават и изнесена изложба “Български народни костюми”.

От 15 ч. в читалище “Напредък” ще бъде открита експозицията “Традиция и съвременност в европейския дом”.