Евгений Желев обсъди здравни проблеми в Търговище и откри кръвен център
Евгений Желев обсъди здравни проблеми в Търговище и откри кръвен център / Диляна Стойчева
Търговище е една от общините, които могат да бъдат спокойни като цяло, макар че и тук се наблюдават проблеми, характерни за цялата страна, каза в Търговище здравният министър д-р Евгений Желев. “Един от тях е липсата на определени специалисти – ендокринолози, съдебни лекари, патоанатоми – професии от които има отлив, и трябва да се работи за превръщането им в по-привлекателни - подчерта той. Посещението на здравния министър започна със среща с кмета на общината д-р Красимир Мирев. По-късно министър Желев обсъди здравни въпроси с ръководителите на здравни заведения и институции и с представителите на Комисията по здравеопазване към Общински съвет.

Липсата на достатъчно медицински персонал също е била посочена като проблем. “С отварянето на границите няма как да задържиш хората, ако не им представиш добри условия за работа и заплащане", коментира здравният министър. "Утре на кръгла маса в София със специалистите по здравни грижи ще бъдат обсъдени промените, свързани с начина на получаване на образование и с увеличаването на възнаграждението на медицинските сестри, доколкото позволяват възможностите на държавата”, добави той.

“Предстои създаването на нова Национална здравна карта, която ще регламентира функцията преди всичко на здравните заведения на по-ниските нива. Ще търсим и осигуряваме достъпна и качествена помощ на общинско ниво – този процес на преструктуриране ще продължи няколко години”, каза още  здравният министър.

По-късно той посети РИОКОЗ-Търговище, където му бе предоставен проект за изграждане на нова сграда на инспекцията. Проектът е изработен от общинска фирма “Адапт”. “Можем да си позволим да финансираме такъв обект, тъй като отчитаме, че има нужда и условията го позволяват”, каза министърът.

Последва посещение в МБАЛ-Търговище. Там бе открито отделение по трансфузионна хематология. В него здравното министерство е инвестирало около 200 000 лв.