Емел Етем награждава спасителите от Цар Калоян
Емел Етем награждава спасителите от Цар Калоян / netinfo
Представители на 20 институции, участвали в спесителните и възстановителните дейности след наводнението в Цар Калоян, ще получат грамоти от вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Церемонията ще се проведе в сградата на община Разград днес.

Общо 20 бяха институциите, ангажирани със спасителните и възстановителни дейности в Цар Калоян и съседното село Езерче след наводнението от 6 август. Техни представители днес ще получат грамоти от вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Сред наградените са служители в дирекциите “Гражданска защита” в Разград, Русе, Търговище, Велико Търново, Силистра, Варна и Монтана, ОД”Полиция” – Разград, Жандармерийската част – Разград, военни поделения от Шумен и Русе, РИОКОЗ-Разград, Български червен кръст, Бюрата по труда и социалните служби от общините в Разградска област.

Осем жертви взе водната стихия в началото на август в Цар Калоян, пострадаха 693 къщи, две седмици общината бе в бедствено положение, още не е изчислена стойността на пораженията по частните и обществени имоти и инфраструктурата.

Окръжна прокуратура – Разград започна разследване на причините за наводнението. При второто си посещение след бедствието в Цар Калоян в събота вицепремиерът Емел Етем заяви пред местните жители, че ако има нарушители, те ще си получат санкцията. Повод за коментара й бе мнение на царкалоянчани, че високата близо два метра водна вълна е дошла от близките язовири.