Експерти ще работят за благоустрояването на Кьошковете
Експерти ще работят за благоустрояването на Кьошковете / netinfo

Община Шумен работи по тоталното благоустрояване на парк "Кьошкове", каза по-рано днес кметът на Шумен Красимир Костов. Ще бъдат търсени финансови инструменти за възстановяването на парка, включително и на пещерата в него, допълни градоначалникът. С по-мащабен проект вероятно ще може да кандидатстваме по ОП "Регионално развитие" - каза още той.

Друг проект, по който общината работи, е възстановяване на изгорялото читалище “Ст. Чилингиров” в кв. „Дивдядово”. Прочува се възможността финансиране за целта да бъде осигурено по ОП "Регионално развитиe", тъй като има изискване да не бъде започвано ново строителство на читалището. Нужните пари са около 2 млн. лв.

Кметът допълни, че българо-английски инвеститор е проявил интерес за закупуване на Търговския дом до площад "Освобождение" в Шумен. Имотът е собственост на Автомагистрали "Черно море". Ако сделката бъде осъществена, това вероятно ще даде възможност подплощадното пространство да бъде разработено и да бъде осъществена транспортна връзка между бул. "Симеон Велики" и ул. "Съединение".

Костов каза още, че се води активен диалог с МОСВ за финансиране на проекта за рекултивиране на депото за твърди битови отпадъци в кв. „Дивдядово”. Нужната сума е около 9 млн. лв.

Започва и разработването на идеи за покриване на част от крайречния булевард в Шумен, целта е подобряване на транспортните връзки и транспортната схема в града. Опит предстои да бъде почерпен от община Хасково, където скоро е било направено нещо подобно, уточни Красимир Костов.