ЕК ще осигури още 5 млн. евро за проекта ИСПА в Шумен
ЕК ще осигури още 5 млн. евро за проекта ИСПА в Шумен / netinfo
Недостигащите минимум 5 млн. евро за реализацията на проекта по ИСПА “Подобряване водния цикъл на Шумен” ще бъдат осигурени от Структурните фондове на ЕС. Това заяви представителят на ЕК г-н Карстен Размусен в отговор на предложението на кмета на община Шумен инж. Красимир Костов да се потърсят други приходоизточници, за да може проектът да се реализира в пълнота. Позицията бе изразена днес на заключителното заседание на Комитета за наблюдение и контрол на проекти, изпълнявани по Кохезионния фонд, което се проведе във Варна. "С това решение 6-месечните усилия на община Шумен за осигуряване на дофинансиране на проекта се увенчаха с успех" - заяви Красимир Костов. Тази позиция на ЕК е в пълна подкрепа на становището на община Шумен за необходимостта от комплексно изграждане на всички елементи на проекта, в т.ч. и сградни отклонения. Tя отговаря и на българското законодателство, съгласно което сградните отклонения са неделима част от водопроводната и канализационната мрежа.

Във връзка с позицията на ЕК, през следващата седмица в МОСВ ще се проведе работно съвещание, на което ще бъдат уточнени елементите за финансиране на проекта по ИСПА, източниците за финансиране и действията, които трябва да извършат община Шумен като бенефициент, МОСВ като възложител, ВиК ООД – Шумен като оператор. От изразената позиция на представителя на ЕК стана ясно, че след като веднъж проектът “Подобряване водния цикъл на Шумен” е бил одобрен от ЕК, не е необходимо повторно кандидатстване. Достатъчно е да се попълнят съответните апликационни форми и да се окомплектоват с необходимите документи.

В заседанието на Комитета за наблюдение и контрол на проекти, изпълнявани по Кохезионния фонд участваха представители на ЕК, на МОСВ, МФ и общините, в които се реализират проекти, свързани с подобряване на водния цикъл. В него взеха участие и кметът на община Шумен инж. Красимир Костов, зам.-кметът по строителство и териториално устройство инж. Иван Йонков и управителят на ВиК – Шумен инж. Светлозар Дамянов.