Две шуменски училища са сменили доставчиците на храна за учениците
Две шуменски училища са сменили доставчиците на храна за учениците / netinfo

Две шуменски училища са сменили доставчика на храни за учениците. Това съобщи на пресконференция по-рано днес зам.-кметът по култура и образование Живка Тонева. Заради не добре изпълняваните условия по договорите за доставка на храни, които са влезли в сила в началото на настоящата учебна година, по-малко от месец след това директорите на СОУ „Сава Доброплодни" и СОУ „Васил Левски" в Шумен вече са сменили доставчика си.

Живка Тонева допълни още, че проверката за храненето на децата от 1 до 4 клас и условията за столово хранене, извършена от експерти от местната администрация е приключила. Констатациите сочат, че всички общински учебни заведения имат договори, сключени или директно с производител на храна или с доставчик, а условията при които се хранят децата отговарят на изискванията. Само в училището в село Ивански все още се извършва ремонт на помещенията за хранене, но се очаква той да приключи скоро.

Резултатите от проверката сочат още, че директорите са упълномощили преподаватели, които да следят за правилното изпълнение на реда за хранене, закуските на децата от 1 до 4  клас се раздават от класните им ръководители след първия час. Там, където закуските и обядът не се доставят топли, училищата са създали нужната организация храната да се затопли и така да се раздава на учениците, поясни още Тонева. По думите й, за закуски на най-малките ученици държавата отпуска по 72 лв. на година за дете, а за столово хранене сумата е 520 лв. Зам.-кметът уточни, че поради недостиг на тези средства някои от училищата събират средства в порядъка на 1-2 лв. на месец от родителите, за да дофинансират услугата.

Тонева уточни, че община Шумен няма правомощия - по Закон да следи за качеството и състоянието на храната, но допълни, че компетентните органи - Агенцията по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция редовно следят за това.