/ Община Шумен
Театралната постановка „Разпитът“ с участието на Христо Мутафчиев и Веселин Плачков ще бъде представена в Шумен по повод 142 години от Априлската епопея и предстоящото отбелязване на годишнината от освобождението на града. Представлението ще се играе два пъти на 20-ти април, петък, на сцената в голямата зала на Драматично-кукления театър “Васил Друмев”.

Спектакълът за  учениците от СУ “Панайот Волов” по повод патронния празник на училището ще започне в 17.00 часа. След него учениците ще имат възможност да се срещнат и да разговарят с двамата актьори. По-късно, от 19.00 часа, ще започне второто безплатно представление за жителите на града.  И двете представления са откупени от Община Шумен.

Спектакълът е изграден на основата на протоколите от разпита на Апостола пред турския съд и е посветен на 180-годишнината от рождението на
най-свидния син на България.

В основата му като драматургичен материал е стенограмата на съдебно-следствения разпит на „главатаря на бунтовническия комитет Васил Дякон Левски“. Разпитите на Левски се проточват в продължение на цяла седмица. Началото на следствието започва на 5-ти януари 1873 г., а присъдата  на Апостола е произнесена на 13-ти януари.

Представлението е изградено в седем части, в които се развива воденото срещу Левски следствие. Според документите и протокола на ключовото събитие разпитващите са софийският губернатор по онова време – генерал Мазхар паша, генерал Али Саиб паша, който е председател на Държавния съвет, майор Шакир Мехмед Салим и Иванчо Хаджипенчович.

В продължение на дни Левски успява да опази имената на своите съмишленици, не се поддава на психологическите атаки и предполагаемите мъчения и изнудвания на разпитващите. В края на последното действие от спектакъла е изречена и неговата присъда – смърт чрез обесване, един от най-драматичните моменти в цялата българска история.

Община Шумен е откупила двете представления и предоставя на шуменци възможността да видят спектакъла „Разпитът“ като част от събитията през годината, посветени на годишнината от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски, избухването на Априлското въстание и освобождението на града.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари