Двама шуменски щангисти със злато от Държавното индивидуално първенство
Двама шуменски щангисти със злато от Държавното индивидуално първенство / netinfo

Състезателите по вдигане на тежести от клуб „Шумен" Красимир Ренков, при юношите в категория до 77 кг, и Валентин Христов, при кадетите в категория до 50 кг, са спечелили златни медали на завършилото в Бургас Държавно индивидуално първенство. Това съобщи на пресконференция днес президентът на клуба и треньор на младежите Златан Ванев. 15-годишният Валентин Христов е направил и държавен рекорд в движението изтласкване, като е подобрил старото върхово постижение от 110 кг с 1 кг. Златан Ванев съобщи, че преди 10 дни Христов се е завърнал от Чангмай, Тайланд, където се е провело Световно първенство за кадети. Той е бил българина с най-предно класиране - 5-то място в категория до 50 кг.

Предстои в края на месец юли Валентин Христов да участва на европейското първенство по вдигане на тежести в Израел. „По време на турнира в Тайланд, Христов победи всички европейци с по 15 кг и аз се надявам Шумен отново да има европейски шампион", заяви Ванев. Той допълни, че Христов се подготвя и за участие в Олимпийски игри за деца до 18 години, които ще се проведат в Сингапур. „Има само една квота за България за участие в игрите и Христов е фаворит номер едно за спечелването й", каза още Златан Ванев.

За участие в Европейско първенство за юноши се подготвя и Красимир Ренков. Първенството ще се проведе в началото на август в Норвегия. По време на пресконференцията, Ренков подари златния си медал от последното републиканско първенство на зам.-кмета по образование и култура Живка Тонева.