Два случая на бесни лисици в Шумен
Два случая на бесни лисици в Шумен / netinfo

Два случая на бясна лисица в Шумен е потвърдила проверка от Националния диагностично-ветеринарен институт в София. Първият е на ул. “Пловдив” 36 в Шумен, където стопанинът е намерил в двора си убита лисица. Предполага се, че тя е била удушена от собственото му куче, порода кангал. Случаят е регистриран на 28 октомври.

Вторият случай е в частен двор на кв. “Дивдядово”, на ул. “П. Енчев”, Вероятно на 17 октомври домашно куче пинчер е било ухапано от лисица. Въпреки направените прегледи и ваксинация, кучето умира на 28 октомври. Това е втори случай в същия имот, припомниха по време на заседание на Общинската епизоотична комисия.

Директорът на РВМС-Шумен д-р Христо Христов разпoреди да бъдат взети спешни мерки за овладяване на заболяването. Предстои отстрел на дивите месоядни животни и скитащите кучета в Шумен и кв. „Дивдядово” и задължителна ваксинация против бяс на всички домашни кучета и котки. Забранява се и клането на болни или със съмнение за болестта бяс животни.

Всички безстопанствени кучета от засегнатите райони ще бъдат прибрани в кастрационния център и ще бъдат ваксинирани против бяс. Животните ще останат там 20 дни. Община Шумен ще предостави допълнително средства на кастрационния център за издръжка.

Според д-р Христов РВМС – Шумен има достатъчно осигурени ваксини против бяс. Той припомни, че такова заболяване в региона не е констатирано през последните 6-7 години.