ДСБ може да сезира прокуратурата за строежа на МВЕЦ Моста
ДСБ може да сезира прокуратурата за строежа на МВЕЦ Моста / netinfo
„Ако областният управител на Шумен Тодор Тодоров не сезира прокуратурата за строежа на МВЕЦ „Моста”, ще го направим ние”, това каза, на пресконференция днес, регионалният координатор на ДСБ Свилен Вълканов. Той съобщи, че местната организация е уведомила за проблема парламентарната група на ДСБ, но тя ще изкача Министерството на околната среда и водите да отговори на депутата от „Атака” Илиян Илиев, който е направил питане във връзка с изграждането на централата.

Според Вълканов, нейният строеж е в нарушение на Закона за водите. В него е записано, че фирмата, която иска да строи ВЕЦ, подава документи в МОСВ. Министерството прави съобщение, в което фигурира размера на инвестицията и целта й. Това съобщение се изпраща до съответната община, като в 3-дневен срок нейното ръководство е длъжно да организира обществено обсъждане за инвестицията. „По наша информация, в община Върбица, на чиято територия се строи МВЕЦ-а, такова обсъждане не е правено”, съобщи Свилен Вълканов.

Той попита защо бившите областни управители на Шумен не са реагирали навреме и не са съобщили за желанието на фирма "Касиопея 7" да строи централа на яз"Тича". "Чест прави на Тодор Тодоров, че заема принципна позиция по този промблем", отбеляза Свилан Вълканов.

Председателят на общинската организация на ДСБ във Велики Преслав Станислав Йорданов каза, че, според него, информацията за предстоящия строеж на МВЕЦ „Моста” е крита умишлено близо пет години. Той съобщи, че централата ще използва 76 млн. кубически метра вода от язовира – толкова, колкото се използват и от населението. Йорданов изказа мнението, че вибрациите, които ще се получат при работата на централата ще са пагубни за стената на водоема, защото тя е насипна, а не бетонна.