„Достойни старини за достойни хора” в Търговище
„Достойни старини за достойни хора” в Търговище / Диляна Стойчева
Клубът на нестопанските организации в Търговище започна реализацията на проект „Достойни старини за достойни хора”. Неговата основна цел е осигуряване на дългосрочно и качествено предоставяне на услугите “Социален асистент” и “Домашен помощнник”, чрез което да се подобри качеството на живот и да се предотврати попадане в институции на самотни възрастни и болни хора от град Търговище. Подпомагане по проекта ще получат над 40 самотно живеещи или болни хора. Екипът ще се стреми още към утвърждаване и развитие на нов, европейски модел на грижа и подкрепа и към създаване на местен ресурс от обучени и мотивирани безработни и други лица, способни да предоставят качествени социални услуги.

Социалният асистент ще помага при общуването и поддържането на социални контакти, развлечения и занимания в дома и извън него, ще съдейства при изготвяне и подаване на документи в институции, при снабдяване с помощни средства. Ще има ангажимент и към някои медицински услуги - съдействие при настаняване в болница, грижи в болницата при необходимост, рехабилитация, измерване на кръвно налягане, проследяване приема на лекарства.

Домашният помощник ще почиства дома, ще помага при поддържане на личната хигиена и храненето на хората, за които се грижи, ще купува хранителни продукти, хигиенни материали, лекарства и вещи от първа необходимост със средства на клиента, ще заплаща ел.енергия, телефон, вода, данъци и др.

В проекта могат да се включат самотно живеещи хора на възраст над 50 години, с тежки здравословни проблеми, с невъзможност да се обслужват сами или хора, които са социално изолирани и имат потребност от ежедневни социални контакти и домашни грижи. Кандидатите не трябва да ползват същата услуга, финансирана по друга програма. Нужните документи се подават в офиса на проекта, крайният срок е 5 септември. След подписване на договор услугата се изпълнява от 1.10.2008 до 31.07.2009г. Минималната потребителската такса за „Социален асистент” и „Домашен помощник” е 0.17лв./час., тя се коригира с коефициенти, които са по-високи за потребители, получаващи по-високи доходи. Потребители с доходи под социалния минимум не заплащат потребителска такса.

По проекта ще бъдат наети безработни лица в трудоспособна възраст, желаещи да работят на трудов договор, работещи лица, желаещи да работят почасово, пенсионери и учащи или студенти над 18 години – на граждански договор. Крайния срок за подаване на документи за тях е 12 септември.

Клубът на НСО се намира на адрес: Търговище, ул. 30 януари, № 1, ет. 2 /бивша „Модна централа”/, тел. 634 25, или 0896 899063

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.