Доброволно формирование от Шумен отива да помага в Хитрино
Доброволно формирование от Шумен отива да помага в Хитрино / dariknews.bg

Доброволно формирование от община Шумен ще оказва помощ на терен в Хитрино.

Oт Националния щаб днес са били поискани 8 души доброволци за спомагателни дейности, съобщават от Областния щаб за защита на населението. Така от утре в действията в Хитрино ще се включи Доброволното формирование на община Шумен, като вече е получен предварителен график за участие във възстановителните дейности

Десетки са обажданията на доброволци от цялата страна с готовност да се включат при възстановителните дейности в Хитрино.

Изтеглиха първите от авариралите цистерни от Хитрино (СНИМКИ/ВИДЕО)

Предвид изключително опасната ситуация, Областният щаб за защита на населението при бедствия работи в тясна връзка с Националния щаб и доброволци ще се допускат само след съгласуване с компетентните органи.

Продължава дарителската кампания от цялата страна за пострадалите в Хитрино. Всеки ден в Кризисния център в село Тимарево пристигат минерална вода, хранителни продукти - олио, ориз, леща, фасул, колбаси и млечни продукти, топли дрехи и обувки, одеяла, лекарства, санитарни и миещи препарати. Стотици граждани и фирми изпратиха и продължават да доставят помощи за хората от Хитрино.

Вчера хранителни продукти от Кризисния център в Тимарево са получили 142 семейства. От днес пакети с хранителни продукти на бедстващите жители на Хитрино се раздават чрез кметовете на населените места, където са настанени хората.

Областният щаб за защита на населението при бедствия продължава всеки ден с помощта на БЧК, Община Шумен и шуменски фирми да осигурява храна и топли напитки за работещите на терен пожарникари, полицаи и медицински лица.

Десетки са организациите и фирмите, които заявиха намерения пред Областния щаб за защита на населението при бедствия за подпомагане под различна форма на възстановителните дейности в Хитрино.

Доброта в България има, но хората вече губят търпение, признава кметът на Хитрино

В Областна администрация-Шумен са получени писма от Камарата на архитектите -Шумен, Камара на инженерите в инвестиционното проектиране-регионална колегия София, Камара на инженерите в инвестиционното проектиране-регионална колегия Шумен, с предложения за съдействие с експерти, подготовка на строителна документация за възстановяването на разрушените къщи, изготвяне на проекти за нови сгради и експертизи за укрепване на засегнатите обекти. Получени са обаждания от Браншовата камара на производителите на мебели с готовност да помогнат с изработката на мебели, от строителни фирми за доставка на строителни материали и от фирми с предложения за доставка на нуждаещите се на пълно оборудване на бяла техника.