Добрин Добрев (ПП ГЕРБ): Повярвах в г-н Борисов и до днес не съжалявам, че участвам в една партия, която работи за хората
Добрин Добрев (ПП ГЕРБ): Повярвах в г-н Борисов и до днес не съжалявам, че участвам в една партия, която работи за хората / netinfo

Добрин Добрев е на 62 години, зодия водолей, баща на две деца и щастлив дядо на малкия Данаил.

Университетски професор от 2002 г., доктор на филологическите науки. Преподавал е във всички големи български университети, като няколко години е и гост- преподавател във Виенския университет. От 2002 г. до 2007 г. е ректор на Шуменския университет. Автор е на множество монографии, учебници, студии и статии. Два пъти е носител на наградата на Шумен за наука.

През 2008 г. е в ТОП 100 на водещите преподаватели в света по номинация на Международния биографичен център в Кеймбридж (IBC), Англия, а през 2009 г. е включен от същия биографичен център в списъка на 2000-те най-изтъкнати интелектуалци на ХХІ век.

- Защо човек с такава биография участва толкова активно в политиката?

- Преди членството ми в ГЕРБ никога не съм членувал в друга партия, но политиката винаги ме е интересувала. Дойде момента, когато реших, че не бива да стоя встрани от обществения живот и да чакам пасивно решаването на социалните проблеми. Беше ми омръзнало да бъда лъган и манипулиран. По стечение на обстоятелствата при една среща с г-н Борисов получих предложение да се включа в неговия политически проект. Обикновено в живота става така, че е трудно да обясниш защо вземаш едно или друго решение и защо например вярваш на един човек, а на друг не. Просто повярвах и до днес не съжалявам, че участвам в една партия, която работи за хората и в чиято дейност лъжата не е политически инструмент.

- Смятате ли, че сте достатъчно подготвен за работа в Парламента?

- Познавам добре принципите на парламентарния живот, същевременно вече втори мандат съм общински съветник и имам опит като член на колективен орган за управление. Може да се каже, че и в битността ми на ректор на един от най-големите университети в България натрупах значителна практика в сферата на държавното управление на образованието. Не без значение е и обстоятелството, че съм в работната група, която формира политиката на партия ГЕРБ в тази област. Без колебание мога да заявя, че познавам добре законодателната практика в областта на образованието и културата и имам конкретни идеи за нейното усъвършенстване.

- Каква прогноза бихте дали за резултатите от предстоящите избори?

- Смятам, че прогнозата на социолога Андрей Райчев в негово интервю от 25.04.2013 г. във в. „Труд" е много близка до истината. Според него резултатът „е 3:2 за ГЕРБ". Сходна, но по-пестелива прогноза даде и членът на Висшия партиен съвет на БСП Юрий Асланов от агенция „Афис". След като социолозите на нашите опоненти дават такива резултати аз няма какво да коментирам.


Пресцентър на ПП ГЕРБ