/ DarikNews.bg
В Световния ден за рециклиране в Шумен започна състезание за преработени суровини между три училища.

Възпитаниците им ще събират бутлики и кенчета от безалкохолни напитки в специални „умни контейнери“, който сами изчисляват стойността на суровината. В края на учебния срок - събраните количества ще бъдат „осребрени“.

DarikNews.bg

А школото, предало най-много за рециклиране, ще получи освен приза за първо място и еко пейка. Инициатори са младежите от Фондация „Подобри“. Председателят на фондацията Петър Бодуров бе гост в СУ "Панайот Волов", където откри официално надпреварата, в която се включват още и СУ “Сава Доброплодни” и II ОУ “Д-р Петър Берон”.

"Целта на проекта е да обърне внимание на младежите на проблема, свързан с опазването на околната среда. И да формира в тях положителни и устойчиви навици за разделно събиране и рециклиране.

Като ние се стремим чрез инсталацията да придадем действителна стойност на рациклираното", обясни Петър Бодуров. „Умните контейнери“ има две отделения - за пластмасови бутилки и за метални кенчета. Когато се предаде предмет в съответната категория, инсталацията „мери“ колко струва рециклируемата му стойност.

DarikNews.bg

Освен на екрана на контейнера, информацията се качва в реално време и на сайт, където може да се следи от всеки. Събраните бутилки периодично ще бъдат предавани на лицензиран пункт. Петър Бодуров, обясни, че всички средства, събрани от инсталацията, ще бъдат върнати изцяло за училище за финансирането на еко инциативи и различни каузи.

DarikNews.bg

"Идеята за съревнованието пък ще мотивира повече децата да използват инсталацията и така ще се формират по-лесно навиците им за рециклиране. В училище "Панайот Волов" има единствения по рода си за Шумен еко клуб "Зелени патрули", който се включва в различни инициативи", отбеляза директорът Росина Инджева и отбеляза, че инсталацията ще помогне както за стимулирането на еко отговорността на децата, така и ще им позволи да финансират свои дейности.

Проектът за умните контейнери е пилотен и инициаторите се надяват да разширят обхвата му в още училища.